Mit kell tudni a véralkoholszintről vezetés szempontjából

A vezetéshez szükség van a lehető legjobb reflexekre, amit az ember csak biztosítani tud, ezért fontos a véralkoholszint minimumon tartása. Ez minden jármű vezetésének alapja. Ittasan, de még csak pár korty alkohol után sem tudunk már olyan felelős és gyors döntéseket hozni, mintha nem lenne a szervezetünkben alkohol. Váratlan helyzetek pedig mindig adódnak az ember életében, és hát nincs olyan út, hogy az ember ne káromkodna valakire, aki „nem tud rendesen közlekedni”. Ez józanul még csak egy kis negatív pontja a hosszabb utaknak, amin gyorsan tovább is tudunk lépni, azonban alkohol fogyasztása után lehet, hogy egy ilyen apró kilépés egy gyalogos részéről, vagy egy piros lámpánál veszélyesen fékező előttünk komoly balesetet is jelenthet, mikor nem tudunk elég gyorsan reagálni. 

véralkoholszint1_2

A véralkoholszint fontossága

A véralkoholszintre ezért minden esetben figyelni kell. Hogyha az emberek sorsa annyira nem is nyomja a lelkünket, elvégre mindenki magára hozza a bajt, akkor is fontos lehet ezeket a szabályokat betartani a büntetések komolysága miatt. Magyarországon jelenleg zéró tolerancia van érvényben, tehát a szervezetben található bármilyen mennyiségű alkohollal tilos vezetni. 

Érdekes azonban, hogy a biológia és a szabályok nem természetesen harmonikusak. A 0 és 0,5 ezrelék közé eső véralkoholszintet még tiszta tudatállapotnak szoktuk hívni, ami lényegében csak az ellazulást segíti, és még szinte semmilyen hatását nem érezzük az alkoholnak. Azt szokták mondani, hogy ehhez egy átlagos testalkatú, 80kg-os férfinak három deci sör elfogyasztására van szüksége, azonban nem árt nem elfeledkezni például a placebo hatásáról, ami befolyásolni képes az ittasságot. És hát mindenki más, van, aki jobban bírja az alkoholt, míg mások kevésbé, és ugyanígy számít az is, hogy mennyire ideges valaki, vagy milyen régen evett az alkohol fogyasztása előtt. Az emberek általában rosszul tudják behatárolni, hogy hol lehet számukra ez a határ, ezért is a szigorú büntetés, mert jobb félni, mint megijedni. Hogyha tudjuk, hogy egyáltalán nem fogyaszthatunk italokat, akkor talán nem is lépjük át az ittasság határát. 

Az enyhe ittasság 0,3 és 1,2 ezrelék véralkoholszint közé esik, ilyenkor már igen komolyan kell venni azt, hogy mások és saját biztonságunk érdekében se üljünk a volán mögé, ne csak a szabályozás miatt. Ilyenkor már csökken a reakcióidő, így nagyobb eséllyel kerülhet az ember balesetbe, míg az ittasság 0,9 és 2,5 ezrelék között már szinte borítékolja azt, hogy valami nem fog jól elsülni. Ennél is nagyobb gondot jelent az 1,8 és 3,0 közé eső zavart viselkedés, majd elérkezik efelett az aluszékonyság, ami a legtöbb balesetet okozza még akkor is, hogyha az ember nem fogyasztott alkoholt. Ezután már életveszélyes állapotról lehet szó, amely 3,5 és 5 ezrelék közé esik, ilyenkor már nem is nagyon tud az ember beülni a volán mögé. 

Hogyan kísérhetjük figyelemmel a véralkoholszintünket?

A véralkoholszint kalkulátorok az ember hatalmas segítségére lehetnek, hogyha szeretne biztonságosan közlekedni. Már akkor is jó döntés figyelni az alkohol bevitelt, hogyha az ember csak otthon iszik, hiszen akármikor jöhet egy váratlan hívás, amikor el kéne intézni valamit, ilyenkor pedig jó ha tudjuk, hogy mikor is ülhetünk pontosan volán mögé. Persze legnagyobb segítséggel a partikon van, ahol az ember szeretné eleve nem matt részegre inni magát, hanem jól érezni magát csak, anélkül, hogy bármilyen bajba kerülne. És nem kell itt veszélyes, fájdalmas dolgokra gondolni, vagy arra, hogy rögtön ki fogja zsebelni az embert valaki, már az is kellemetlenség, hogyha a mosdó felett kötünk ki, és alig tudjuk majd magunkat hazavonszolni. Persze az alap, hogy aki ivott, az ne vezessen, de mégis mennyi ideig ne? Aki fiatal, és jól bírja a megterhelést a szervezete, az lehet, hogy a délelőtti órákban már indulna a munkába. Neki akkor szabad vezetnie vagy sem? Persze a válasz attól függ, hogy milyen nemű az illető, mekkora testsúllyal rendelkezik, mit és mennyit ivott és mikor is pontosan. 

véralkoholszint1_1

Büntetések a véralkoholszint függvényében

A véralkoholszint kalkulátor éppen ebben van az ember segítségére, csak a legfontosabb adatainkat kell betáplálni, az elfogyasztott italokat és időpontokat. Hogyha a kalkulátor jelez, még néhány percet azért várjunk a biztonság kedvéért, de utána újra biztonságosan volán mögé lehet ülni, nincsen mi miatt aggódnunk. 

Hogyha az ember mégis bajba kerül, a véralkoholszint nagyságának komoly szerepe van a büntetés mértékének megszabásában. Ez persze csak az egyik tényező minden más mellett, azonban akármilyen kicsinek is tűnjön a probléma, érdemes lehet ügyvéd segítségét kérni. A jogi személy szakmai segítségével az eltiltás és a pénzbírság is visszább szorítható, és már önmagában is megnyugtató lehet a tény, hogy ott van mellettünk valaki, aki segít a teljes folyamat során. Mindenesetre, a büntetés elől „meglógni” nem lehetséges, ennek ellenére jó tapasztalat lesz arra nézve, hogy ezek után az ember biztosan ne akarjon alkoholfogyasztás után a volán mögé ülni.