Mi az a holker díszléc?

A holker szó éleket, sarkok kialakítására való ívhúzó szerszámot jelent eredetileg. Ma már azonban elsősorban az élek takarására szolgáló sarok, illetve szegő díszlécet értjük alatta. Régen az élek menti íveket sokszor sörösüveggel húzták ki, mert annak kerülete megfelelt arra, hogy szép, egyenletes és méretében is megfelelő nyomvonalat alakítson ki. Ennek hagyatéka az íves holker sörösüveg beceneve is. Az idők és a lehetőség azóta nagyon sokat változtak, a kivitelezés pedig könnyebb lett, köszönhetően annak, hogy a gyártók komolyan vették a vásárlói igényeket.

 

Mit tud a holker díszléc?

Ennek egy része történelem, másik része pedig népszerű belső építészi trend. A díszlécek már nem csak díszítő, de funkcionális elemei a lakásoknak. Vonalvezetés, méret és minták terén végtelen számú variáció áll a rendelkezésünkre, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket. Ráadásul az utóbbi néhány évben nagyon népszerűek lettek a moduláris termékcsaládok, amelyek külön fali és sarokelemekkel, karnistakaró elemekkel és rejtett világításhoz tartozó elemekkel rendelkeznek, így egységes kinézetet hozhatunk létre függetlenül attól, hova szánjuk a díszléceket. A modularitásnak köszönhetően pedig a szögek vágásával sem kell bajlódnunk. Az elemek bevetésre készen vásárolhatók.

Milyen formában kapható holker díszléc?

A holker díszlécek egységes hosszúságban, de különböző vastagságban és mintával kaphatók.  Mivel a hosszuk egységes, a munkához szükségünk lesz egy vágószerszámra. Az úgynevezett üreges díszlécek kifejezetten a vezetékek elrejtésére lettek kitalálva, így esztétikai szempontból duplán megállják a helyüket. Formájukat tekintve akár íves, akár szögletes, akár lépcsőzetes formára vágyunk, esetleg arról álmodunk, hogy dombornyomott minta ékeskedjen a szobában, megtaláljuk az elképzelésünknek megfelelőt. A letisztult, egyszerű formák elsősorban a modern otthonokban mutatnak jól, míg a mintás darabok a klasszikus enterőrök elhagyhatatlan kiegészítője.

 

Típusukat tekintve meg kell különböztetnünk egyenes díszléceket és sarokrészeket. Utóbbi a három falrész találkozását ékesíti, míg a másik a két fal éleinek takarására szolgál. Ezen felül falsíkra illeszthető léceket is vásárolhatunk, amelyekkel áttörhetjük az egyhangú falakat.

 

A díszléceknél hatványozottan igaz az ápol és eltakar kifejezés. Az élek tipikusan azok a pontjai a lakásnak, ahol a festék először kezd elszíneződni, ahol a repedések megjelennek, vagy, ahol futnak a vezetékek. Ezeket mind elfedhetjük lécek segítségével. Ráadásul rendkívül elegáns, frappáns és sokoldalú módon.  Tévhit az, hogy a díszlécek csak a klasszikus esztétikához valók, és csak a túldíszített belső terekben mutatnak jól. Az egyszerű metszetek még a minimalista otthonokat is tökéletesen kiegészítik. Ehhez nincs másra szükség, mint kiválasztani a lehető legegyszerűbb mintát. A szélességgel játszva pedig változatos eredményeket kaphatunk. Egy szélesebb léc merész, egyedi kinézetet kölcsönözhet a letisztult helyiségnek.

 

Milyen megoldásokra jó a holker díszléc?

Nem csak egyszerű díszlécekben gondolkodhatunk, hanem speciális, rejtett világítás kialakítására kifejlesztett megoldásokban is. Rejtett világításunk nem csak a plafonon, de a falak síkján is lehet. Gipszkarton és lécek segítségével a legvadabb megoldásokat is könnyedén megvalósíthatjuk és a legtöbb esetben szakemberrel sincs szükségünk. Persze sosem árt, ha van egy hozzáértő a csapatban, de ezek az új lécek már úgy lettek legyártva, hogy felhasználóbarát módon segítsék a munkálatokat. Az utóbbi években kimondottan kedvelt az álmennyezet peremébe rejtett, majd díszléccel szegett plafonok kiépítése. Ugyanígy bármely stílusú enteriőrben jól mutat, ha hétköznapi, sokszor meglehetősen puritán karnisunkat is díszlécek segítségével dobjuk fel, rejtjük el. Ezekre mind-mind számtalan lehetőséget találunk a https://ledguru.hu/design-megoldasok-193/diszlec-195 oldalon.

Hogyan kell felrakni a holker díszlécet?

A holker felrakásához nem feltétlenül szükséges szakember segítségét kérnünk, ha olyan termékcsaládot választunk, amely különböző, moduláris elemeket tartalmaz. Abban az esetben sem, ha hagyományos mellett döntünk, de ilyenkor szükségünk lesz érvágóra, amely abban segít bennünket, hogy a szögeket pontosan kimérhessük és vághassuk. Arra ilyenkor figyelni kell, hogy megfelelő irányban történjen a vágás, különben a sarkoknál nem fognak a lécek illeszkedni. A felhelyezéshez speciális stukkóragasztóra és ahhoz való pisztolyra van szükség. A ragasztót a falra kell nyomin és utána ráilleszteni a méretre vágott elemeket. A felesleges ragasztót gondosan törüljük le, még mielőtt megszárad. A festés előtt érdemes pár órát várni, hogy biztos legyen a kötés. Hogy milyen festékre lehet szükségünk, azt a helyi festékboltban megtudakolhatjuk, de általában nem igényel semmilyen speciális összetételűt.