Radiátor a házban

A legtöbb otthonban, akár lakás, akár ház, radiátor szolgáltatja a meleget. Legyen szó akár távfűtésről, vagy kazánról a pincében, ezek a fűtőtestek találhatók az otthon minden szobájában. Eltekintve a saját hő termelő központtal bíró konvektoroktól vagy a padlófűtéstől, a radiátor a legelterjedtebb berendezés. Rengeteg fatája létezik, melyek széles igényeket is képesek kielégíteni. Népszerűségének egyik velejárója, hogy egyszer egy ember életében minden bizonnyal eljön a pillanat, mikor cserélnie kell egyet, vagy modernizálni az otthoni rendszert. Ám annak érdekében, hogy erre ne kerüljön túl gyakran sor, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogyan tehetünk a legtöbbet a hosszas használhatóságért és miként tehetünk a készülékek minél magasabb élettartamáért.

Radiátor típusok

Különböző radiátor márkák találhatók a hazai és nemzetközi piacokon. Vásárláskor érdemes utánajárni a vásárlói tapasztalatoknak, esetleg kikérni mások véleményét is. A legtöbbünk nem engedheti meg magának, hogy a legdrágább luxusmárkák megvásárlásával „menjen biztosra”. A márkánál sokkal fontosabb a radiátor típusa. A legkönnyebb anyaguk szerint megkülönböztetni őket. Létezik öntöttvas, alumínium és acéllemez radiátor. Ezek közül az öntöttvas az a gyakran száz kilogrammot meghaladó monstrum, ami még fel nem újított középületekben találunk. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, hatalmas, masszív, időtálló. Nagy hátránya, hogy nem túl dekoratív és nagyon nehézkes a cseréje vagy a bővítése. Általában a fűtés korszerűsítésekor adódnak vele gondok, de tény, ami tény, önmagában a készülék sebezhetetlen.

Radiátor kihívásai

Az alumínium radiátor már sokkal könnyebb, kecsesebb öntöttvas elődjénél. Sokkal kellemesebben illeszkedik a lakásba, nem is akkora nehézség a mozgatása. Nagy hátránya viszont, hogy alumíniumból van. Az alumínium bizonyos más fémekkel, mint a réz, olyan elektrokémiai reakciókat indít el, amelyek felgyorsítják a készülék korrodálását. Azaz az alumínium radiátor Achilles ina a réz és egyéb fémek, gyakorlatilag egy-kettőre kilyukad, ha ilyen rendszerbe építjük be. Ha ilyen készülékben gondolkodunk, feltétlenül ellenőrizzük a fűtési rendszerben részt vevő többi berendezés anyagát. Ha teszem azt csak alumíniummal találkozik, akkor ez a készülék boldogan és hatékonyan szolgál bennünket hosszú évekig.

A legelterjedtebb hazánkban az acéllemez radiátor. Könnyű, tagosítható, tehát tetszőleges méretben és teljesítményben rendelhető, emellett sokkal szebb kivitelezésű, mint az öntöttvas. Az alumínium testvérével szemben nem kell tartanunk más fémek kölcsönhatásaitól sem, így egy meglévő rendszerben, ha csak egy hibásodik meg, jó választás lehet Net Radiátor készülékre cserélni. Amit azonban tagadni kár, hogy a vékony falú acéllemez a legsérülékenyebb. Ha már megkapta a rozsda, akkor a korrózióbak semmi sem állít gátat.

Radiátor ápolása

Évente egyszer nem árt a radiátor készülékeket úgy a próbafűtés tájékán leellenőrizni. Fűt-e mindegyik rendesen, ugyanolyan meleg minden sarka? Ha úgy találjuk, hogy nem egyenletes a hőmérséklete, netán teljesen hideg, nem kell rögtön arra gondolni, hogy a radiátor hibásodott meg. Először is elképzelhető, hogy csak levegős a rendszer. Mivel a levegő nem azonos mértékben adja tovább a hőt, mint a víz, ami a csövekben kering, ha légrés van a készülékben, az egyik fele hidegebb lesz. A légrés ellen könnyen tehetünk: légtelenítsük a rendszert. Ez a művelet nem kíván meg szerelőt, ellenben némi vizesedéssel jár. Egyfelől érdemes egy edényt vagy tálat használni, hogy felfogjuk a fölösleges vizet, de ugyanilyen fontos utána szárazra törölni a fűtőtestet. Amennyiben vizesen hagyjuk, pláne, ha acéllemezről van szó, könnyen beindulhat a korrózió. Ugyanez igaz, ha például a takarítás érdekében vízzel slagozzuk, fújatjuk őket. Minden esetben gondoskodnunk kell a szárazra törlésről.

Ha nem légrés okozza a hideget, akkor sem feltétlenül kell rögtön cserére gondolnunk. Ha saját otthonunkban keressük a hiba okát, érdemes megvizsgálnunk a szivattyút, megfelelően keringtet-e? Ugyanígy vizsgáljuk meg a kazánt, és a rendszerbe épített esetleges további elemeket is, van-e lehetősége máshol megakadni a hőnek?

Természetesen, ha már mindent tüzetesen átvizsgáltunk, nincs más hátra, mint szerelőt hívni. Ő meg tudja állapítani, hogy egy egyszerű alkatrészcsere is elég, vagy a készüléknek magának inthetünk búcsút. Ha mindenképpen újat kell vennünk, érdemes ezt olyan helyen tenni, ahol a régit is elszállítják és garanciát vállalnak. Online nagyobb termékkínálatból válogathatunk, és általában hamar is kijelölnek egy szállítási időpontot. A mi dolgunk már csak annyi, hogy egyeztetünk a szerelővel, hogy lehetőleg minél hamarabb be tudja üzemelni a készüléket. Ne próbálkozzunk magunk a cserével, mert az ilyen rendszerekben hatalmas mennyiségű víz kering, és nem biztos, hogy érdemes a régi tömítésekben bízva feltételezni, hogy az nem mind a mi nappalinkban fog kikötni. A vásárláskor azonban mindenképpen tartsuk szem előtt az anyagoknál leírtak szempontjait, mert tudatos vásárlással garantálhatjuk leginkább a hosszú élettartamot.