Kettlebell ex-sportolóknak

Korábban profi sportoló voltam és számos ágban értem el hatalmas sikereket. Voltam öttusázó, úszó, hegymászó és a végén még extrém sportoló is. Sajnos egy kisebb baleset miatt a rendszeres sportolást abba kellett egy éve hagynom és több mint fél évig gyógytornás rehabilitáción kellett részt vennem. Amikor megkérdeztem a dokimat, hogy azért nem szeretnék ellustulni és kezdeni akarok valamit magammal, akkor a kettlebell kipróbálását javasolta.

Kettlebell gyakorlatok

Számomra nem volt teljesen ismeretlen a kettlebell, mert amikor extrém sportokat űztem, akkor volt egy társam, aki fanatikusan nyomta ezt a sportot. Tehát volt egy alap ismeretem róla, de azért nem állítanám, hogy teljesen tudatában voltam azzal, hogyan is működik egy teljes edzés.

Kettlebell a városban

Nagy óvatosságra intett a doki, és kérte, hogy az első edzésemen had legyen ott, annak érdekében, hogy ha bármi probléma adódna, illetve úgy ítéli meg, hogy a kettlebell mégsem nekem való, akkor azonnal be tudjon avatkozni. Körbekérdeztem korábbi sportoló barátaim környezetében, hogy valaki tudna-e olyan termet ajánlani, ahol kvázi rehabilitációs, azaz lassan visszaszoktató gyakorlatokat lehetne végezni, és olyan személyi edző van, aki ebben teljesen partner.

A betterbell.hu oldalt javasolták többen, hogy nézzem végig, mert ők nagyon empatikus és profi csapat, így biztosan fogok találni egy számomra megfelelő kettlebell zugló edzőt. Megnéztem a honlapjukat és tényleg elképesztő mennyiségű információt lehetett róluk és magáról erről a nagyon speciális és kicsit extrém sportról találni, ami nagyon tetszett nekem. Megtudtam például, hogy a kettlebell az korábban az orosz hadsereg által is aktívan használt edzés volt, mert elképesztő állóképesség és koncentráció erősítő sportág volt és Oroszországból indult el az Amerikai Egyesült Államokba, ahonnan aztán elkezdődött a világhódító útja.

Lementem a terembe, még konkrét edzési szándék nélkül, csupán azzal a szándékkal, hogy felmérjem a termet, megismerkedjek az edzővel és meglássam, hogy mennyire kapok kedvet a kettlebell programtervek elkezdéséhez. A teremben fantasztikusan éreztem magam! Egyrészt az edző egy iszonyatosan szálkásra gyúrt, de ugyanakkor egy baromira empatikus figura volt, aki amint befejezte a korábbi edzését, ismeretlenül majdnem egy órát szánt rám, hogy mindenféle győzködés nélkül elmagyarázzon mindent.

Gyakorlatilag, ha nem is lett volna meg az erős elhatározásom akkor is azonnal úgy döntöttem volna, hogy én bizony belekezdek ebbe a sportba, és vita nem lett volna, hogy ezt a betterbell edzőtermében fogom megtenni. Hiszen, aki ennyire barátsággal és kedvesen fogadott és türelmesen végighallgatta szinte az egész életemet – közben jegyzetelve is néha – és miket éltem át a korábbi sport edzéseim során, azt képtelenség lett volna visszautasítani. Így megbeszéltük, hogy az ünnepek után januárban, amikor amúgy is csend van ugrunk neki az első edzésnek.