Kutya fajták minden alkalomra

Az ember régóta osztja meg életét kutyákkal, nem véletlen, hogy „az ember legjobb barátja” címet örökölték. Manapság a városba költözött, modern életkörülmények nem feltétlenül teszik szükségessé, hogy pásztor-, vadász-, szánhúzó kutya fajták segítsék az embert. Mi mégis ragaszkodunk hozzájuk és szeretünk egyet legalább a környezetünkben tudni, így alakult ki a „családi kutya” kifejezés. A kutya fajták gyakran tehát eredeti feladataiktól eltérő módon segítik az embert, így a fajta választás sem feltétlenül olyan egyszerű. Sokan választanak pusztán a külcsín alapján, de ez nem helyes lépés. A kutyának igényei vannak, melyeket mi, akik felelősséget vállalunk érte, kötelesek vagyunk legjobb tudásunkhoz mérten kielégíteni. Ez a kötelezettség akkor nem teher, ha okosan választottunk és a kutya igényei nagyban egybe vágnak a mi igényeinkkel. Hogy is lehet ezt megállapítani? Ahelyett, hogy funkcióhoz kötnénk, könnyebb a habitusunk, életmódunk alapján választani, az alábbiak szerint.

A kutya fajták előnyei

Amióta bejegyzett kutya fajták léteznek, viszonylag könnyű dolga van annak a leendő gazdának, aki az állat jellemére kíváncsi. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden azonos fajta szülötte pontosan ugyanolyan, de bizonyos fajtajellemzőkre bátran számíthatunk. A védő-, és harci kutyák nagyok, erősek, fegyelmet igénylő, nemes jószágok, a terelők okosak, kötődésre vágynak és nagy a mozgásigényük, a szánhúzók, kopók, csapathoz szoktak és vérükben van a dominancia harc. Ezek nem rossz, vagy jó tulajdonságok, olyan jellemzők, amik segítenek bennünket meghatározni, milyen kutya fajták passzolnának a mi életvitelünkbe. Ez persze elég elnagyol leírás és nem feltétlenül fedi le az összes fajtát, a kép még tovább árnyalható, ha konkrét fajta leírásokat veszünk figyelembe. Egy kutya választásnak azonban nem biztos, hogy azzal akarnánk nekiugrani, hogy kutya fajták jellemzőit magoljuk, míg az összeset meg nem ismerve ki tudjuk választani a nekünk legalkalmasabbat. Hogyan is szűkíthetjük akkor a kört?

Hogyan válassz a kutya fajták közül?

Kutya fajták átláthatatlan sora várja, hogy felfedezzük őket és egy élet is kevés lenne, hogy mindegyiket végigpróbáljuk. Egy kutyának nem is ez a lényege. A kutya fajták közül, ha fajtatisztára vágyunk, úgy választhatunk leghatékonyabban, ha egy online fajtakeresőt veszünk igénybe. Ilyet találni például a https://www.pet4you.hu/kutya/fajtak kutya fajták felsorolásakor. Annyiból is előnyös egy egy ilyen keresővel elbíbelődni, mert a szűrők beállításakor kénytelenek vagyunk elgondolkodni azon, mit is szeretnénk, milyen életmódot is folytatunk. Nincs annál ártalmasabb, mint a kutya fajták közül egy energikus, nagy mozgásigényű mellett dönteni, mikor mi magunk alig mozdulunk ki a lakásból. A szűrők rákényszerítenek, hogy termetet, ápolási igényt és minden olyan kutyára fordítandó energiát átgondoljunk, aminek aztán a következő tíz-húsz éven át eleget is kell tennünk. Ugyancsak érdemes figyelni a háztartás többi tagjára is. Vannak más állatok? Nem minden kutya tűri meg őket. Vannak gyerekek? Robosztusabb fajok ritkán tudják kölyökkorban az erejüket kordában tartani, vagy egyszerűen nem tolerálják, ha húzzák, nyúzzák őket. És mi van a család többi tagjával? Mindenki szeretné azt a kutyát? Mert egy kutya osztott „teher”, ahogy a szeretetét is bátran vetíti mindenkire. Nem lehet csak egyikünknek kutyája, bár kétségtelenül egyikünk lesz majd a domináns falkavezér, de fontos, hogy a többiekkel is kijöjjön, szót értsen, alkalmasint engedelmeskedjen.

Kutya fajták a családban

Az sem mindegy, hol lakunk. Bizonyos kutya fajták jól megvannak lakásban is, másoknak még a kert is szűk. Van, amelyik ugatós, mások csendesebbek. Jó ötlet lehet elgondolkodni, bátran elálmodozni azon, mit is szeretnénk majd a kutyánkkal csinálni, milyen képet látunk magunk előtt? Együtt kocogunk reggel, vagy közösen biciklizünk a rakparton? Netán frizbizünk a kertben a gyerekekkel? Lustálkodunk a TV előtt és vakargatjuk a fülét? Ezek az elképzelések segíthetnek megfelelő kutyát választani. Mindegyik másképp játszik, másban leli örömét. Van, amelyik apportírozni szeret, mások örömmel futnak a lábunk mellett anélkül, hogy elkalandozna a figyelmük. Ha letettük a voksunkat az egyik fajtánál, esetleg érdemes lehet megismerni egyet. Ha pedig nem olyan nagyon fontos a fajta, nyugodtan válasszuk keverék kutyát menhelyről is. Ilyenkor persze a kutya fajták jellemzői nem segítenek bennünket, ugyanakkor a kölykök viselkedése nyomravezető lehet. A kíváncsiság intelligenciára, a harciasság bátorságra, a bújás érzékenységre utal. Játszhatunk is egy keveset vele, ebből látható, hogyan játszik, terrieresen megragadja, és nem ereszti, vagy inkább apportíroz? Az is kiderül, mennyire erős a vadászösztöne? Vajon mindenre ráveti magát és a macskától a csirkéig bárminek a nyomába ered majd, vagy nyugisabb alkat? Emellett egy kutya minden esetben hozzánk fog valamelyest idomulni, ahogy mi is őhozzá. A fontos, hogy türelemmel, következetesen neveljük, szeretgessük és nem fog nekünk csalódást okozni.