Nem várt társ az ember életében: a por allergia

A por allergia nem egy ritka probléma az emberek életében, de mindig reméltem, hogy engem majd meg fog kímélni. Nos, sajnos nem így alakult. Kiderült, hogy az allergiák nem csak egy adott időhöz kötöttek, szóval gyerekként szinte mindenre rájönne az ember, hanem spontán később is kialakulhatnak, ahogy az ember szervezete ki lesz téve behatásoknak, vagy annak következtében, hogy pont nem találkozott még valamivel korábban, ami most viszont erős reakciókat okoz. Akárhogy is, sajnos még egy dolog, ami megnehezítette néhány hónapom, mire egyáltalán rájöttünk, hogy mi bajom, mert az sem volt egyértelmű. Aztán sikeresen lezárult az ügy, kaptam olyan kezelést, amivel elvileg nem is lesznek többé tüneteim, vagy csak nagyon gyengék, úgyhogy összességében azért nem volt ez hatalmas probléma. Mégis, le szeretném írni a tapasztalataimat, hogy mások esetleg ezt olvasva hamarabb rájöhessenek, hogy mi is a probléma. 

por-allergia_pic2

Tavasz és a por allergia

Télen új helyre költöztem, és néhány hónapig nem is volt semmilyen bajom, azonban amikor kitavaszodott, hirtelen megfáztam. Csodálkoztam is, hogy egész télen nem voltam beteg, aztán éppen tavasszal kell ezzel szenvednem, amikor mások éppen jól érzik magukat. Aztán valahogy kezdett gyanússá válni a dolog, mert annyira nem voltam levert vagy rossz közérzetű, mint azt egy megfázásnál szoktam. Úgyhogy, magamban szépen lerendeztem a dolgot: nyílik a barka, meg minden más, úgyhogy biztosan csak egy kis szénanátha, ami néhány nap alatt el is múlik. Aztán a következő meglepetést egy váratlan kiütés okozta. Nem tudtam, mi lehet ez, nem voltam korábban ekcémás, de most mégis erre gyanakodtam. Még nem akartam orvoshoz menni, mert ahhoz szabadságot kellett volna kivennem, és amúgy is lehet, hogy magától vagy egy kenőccsel elmúlik. Az interneten nézegettem képeket persze, hogy mi is lehet ez, és így jött az ötlete az ekcémának, amire kaptam egy vény nélküli kenőcsöt. Hadd ne mondjam, nem segített két hét elteltével sem. 

Legjobbnak láttam meglátogatni a háziorvost, aki szintén erre gyanakodott, és azt tanácsolta, hogy ne igyak jeges üdítőket. Sokat nem segített, de legalább eljutottam bőrgyógyászhoz a beutalójával. 

A bőrgyógyász aztán mintát vett, ő is ekcémára gondolt, a megfázásos tüneteimről nem kérdezett, pedig nem ártott volna, mert a kettő összefüggött. Kiderült, hogy por allergia kínoz. 

Mi is a por allergia?

A por allergia gyakorlatilag nem a porra való allergia, hanem a poratkáknak a széklete megszárad, és olyan aprócska darabokra szakad, hogy a levegőben lebeg, így elkerülhetetlen az, hogy az ember belélegezze. Elég undorító, korábban már azt se akartam tudni, hogy a levegőben lévő porszemcsék mekkora százaléka elhalt emberi hámsejt, de mégis tudom. Azért nem osztom meg, hátha valaki nem hallotta még, és nyugodt szívvel vesz még mindig levegőt. 

Szóval ezeket beszívom, és nem tudok tenni ellene, a szervezetem pedig utál miatta, és mindenféle problémáim lesznek. Ezután visszajáró vendég lettem a bőrgyógyásznál, ahol immunterápiával kezeltek. Szerencsére nem valami nagy dolog, csak hozzászoktatják a szervezetet az allergén anyaghoz néhány alkalom alatt. Egy idő után múlni kezdtek a tüneteim, és sokkal jobb lett a helyzet. 

A por allergia kezelése mellett biztosítani akartam az otthonom atkáktól való mentességét is, úgyhogy kicseréltem az összes ágyneműt újakra, kimostam és fertőtlenítettem a függönyöket, szőnyegeket, átmostam az összes bútort, kanapét, karosszéket. Nagy munka volt! Ki kellett mosni a pár plüssállatot is, ami egy felnőtt lakásában van, és néhány nap alatt ezzel is megvoltam. Közben a kutyámnak is beszereztem egy olyan rágótablettát, ami kiirtja azokat a bolhákat, kullancsokat és poratkákat, amik megcsípik vagy a közelében tartózkodnak, remélem ezzel sikerül majd végleg megszabadulnom a problémától, és legalább az otthonomban kényelmesen ellehetek, és tiszta levegőt szívhatok, amennyire az csak lehetséges. 

por-allergia_pic1

Nem lehetetlen megszabadulni a por allergia tüneteitől!

Habár eleinte nekem is lehetetlennek tűnt egyáltalán rájönni, hogy mi is pontosan a bajom, azért azt elmondhatom, hogy viszonylag könnyen megúsztam a dolgot. Azóta kicsit jobban odafigyelek a dolgokra, és már egy általános kivizsgálásra is elmentem, ahol egy szélesebb körű, több kategóriára kiterjedő allergia-vizsgálatot végeztek. Szerencsére jelenleg nincsen más jellegű érzékenységem, csak a por allergia, úgyhogy egy kicsit sikerült megnyugodnom. Mindenki másnak is azt tudom tanácsolni, hogyha van valamilyen érzékenységük, hogy akkor mindenképpen menjenek el egy általános vizsgálatra, mert az esély nagyobb, hogy több allergia is előfordulhat náluk. Így az ember nyugodtabb lehet, és felkészülhet az esetleges problémákra, hogyha vannak egyáltalán. Nekem végül minden jól sült el, szerencsésnek mondhatom magam még így is, hogy nincs valamilyen komolyabb és életveszélyes tüneteket produkáló allergiám, hanem csak megfázásnak és bőrproblémának hihettem azt, ami valójában por allergia volt.