Most találtam meg ezt a blogot, ahol külföldi diákok is megoszták egymással a tapasztalataikat és magyarországi élményeiket. Legyen szó akár magyar nyelvtanár kereséséről, akár hol lehet eredeti és főleg jó magyar kaját enni, hol vannak megbízható szórakozóhelyek, stb. Persze mindenkinek fontos, hogy legyen egy jó albérlete, ahol öt méteres körzeten belül van egy kávézó, meg a spanyoloknak a salsa estek. Viszont meglepett, mennyire nehezen találnak olyan magyarul tanító nyelvtanárt, akivel meg lennének elégedve.


Jó magyar nyelvtanár ritka, mint a holló

Nagyon sokan azt hiszik, hogy nyelveket csak csoportosan, iskolában, padok között nyomorogva lehet tanulni. Hát nem tudom, hogy ti hogy vagytok ezzel, de én gyűlöltem a nyelvtanulásnak ezt a módját. Valaki a csoportból mindig késik, vagy csak lassú, nem érti ti meg ott ültök és vártok, piszkáljátok a kötmötöket – és ezért még fizessünk is? Annyira ósdi és elmaradott elképzelésekkel oktatnak itthon, hogy amint jelentkezik egy profi magyar nyelvtanár ezen a fórumon, azonnal lecsapnak rá a külföldiek. És teszik ezt nagyon helyesen.

Honnan ismered fel, hogy jó egy magyar nyelvtanár?

Ezt természetesen ránézésre nem lehet eldönteni, bár a https://www.learninghungarian.hu/ elég beszédes már ránézésre is.. Van az azonnali benyomás, amely alapján el tudod dönteni, hogy a személye, személyisége és a stílusa megfelelő-e a tanárnak. Ezt követően én mindenképpen javaslok egy vagy két próba órát, hogy meg tudd ismerni a magyar nyelvtanár képességeit és azt, hogy mennyire határozott vagy éppen menekülés!!!

Mert nyelvet tanítani az bizony nem csak tudomány. Szerintem erre születni kell. Szükséges hozzá egy alapszintű empatikus érzék, ami alapján a magyar nyelvtanár azonnal érzi, hogy a tanulni szándékozó diáknak mik a határai, mi a türelmi szintje, mennyire képes összpontosítani, stb. Ezt szerintem lehet tanulni, de ez veleszületett tulajdonság alapvetően.

 

Hol terem a jó magyar nyelvtanár?

Szerencsére nagyon sok kommentelő említ egy Sasadi út környékén oktató lányt, aki, mint magyar nyelvtanár kezdte meg pályafutását, és azonnal hatalmas sikerre tett szert. Kérdezhetitek megint, miért? Úgy gondolom, hogy a fent leírtakon kívül még fontos, hogy a tanári képességei is maximálisak, mind a lexikális, mind a nyelvtani képességei fantasztikusak és alapvetően ő erre a magyar nyelvnyelvtanár szakmára predesztinált!

Nem egy iskolában, hanem egy kényelmes és kellemes otthonban fogadja a tanulni vágyókat, akiknek a nyelvtudása gyors ütemben fog fejlődni. Speciális oktatási programmal dolgozik, aminek a lényege, hogy könnyedén és gyorsan lehessen a nehéznek tartott magyar nyelvet megtanulni. Tényleg lenyűgöző a magyar nyelvtanár képessége, és hozzáállása az oktatáshoz. Számára nemcsak kihívás, de egyenesen életcél, hogy tudását átadhassa a hozzá látogató tanulóknak, akik szájról szájra adják már néhány hét után a nevét.

A beszélgetésünk után több diákkal is felvettem a kapcsolatot, és volt olyan, aki elmesélte, hogy már fél éve járt különféle órákra, magántanárokhoz és iskolába is, de amit itt egy hónap alatt kapott és tanult, az messze túlszárnyalja minden elképzeléseit. Érti már a nyelvtani összefüggéseket, a nehéz ragozásokat, igeidőket, és biztos benne, hogy nagyon rövid idő alatt el fogja érni a társalgási szintet. Mert a legtöbb Magyarországon élőnek nem a nyelvtudást igazoló papír, hanem a tényleges kommunikációs képességek számítanak..

Milyen a jó magyar nyelvtanár órája?

Ami engem nagyon kellemesen meglepett, az az volt, hogy a learninghungarian.hu ingyen ajánlja az első órát. Ez igen kényelmes,mert kvázi anyagi ráfordítás nélkül tudnak a diákok első benyomást szerezni a tanárról. Az elmondottak alapján a tanár mindenkivel kedves, empatikus volt és az első elbeszélgetések alatt azt próbálta felmérni, ki milyen szinten van, mennyi idejük van és ezalatt hova szeretnének eljutni.

Ez nagyon jó, mert így közösen megtervezik a következő pár hónapot. Nem árul zsákbamacskát, kiderül, hogy mik lesznek a nehézségek, a buktatók. Egy kommentben kifejezetten azt írék, hogy felhívja a figyelmet a magyar nyelv egyediségére, hogy ne menjenek bele a diákok elhivatottság nélkül, mert ez csak úgy nem fog megtanulódni magától. Mégis mindegyik vélemény lelkesen nyilatkozott és, hogy igazán felbuzdultak azóta a saját sikereiken.