Milyen radiátor van egyáltalán?

Sokszor olvasni olyan cikkeket, hogy milyen kutya vagy cica való nekem, melyik virág passzol a csillagjegyedhez, melyik Disney hercegnő is vagy. Ezt egészen messzemenően lehet akár folytatni minden marhaságig, hogy melyik répa való a te bioritmusodhoz, vagy bármi. És ebbe a vonalba nem szeretnék beleállni a radiátor kérdésben. Bár a cím alkalmasint félrevezető lehet, de nem arról van szó, hogy a skorpiók csak öntöttvas radiátort használjanak, míg a bika jegyűeknek szigorúan törölközőszárító legyen még a hálószobában is. Ez nem a személyiségedről szól. Bár átvitt értelemben mégis. Hiszen az, hogy milyen stílus tetszik nekünk, vagy mit tartunk fontosnak, praktikusnak, valahol a személyiségünkből ered. Amit itt ma át fogunk tehát tekinteni az a fűtőegységek elhelyezése tárolása, megtervezése, hogy az nekünk is kellően tetszetős legyen és mégis működjön az egész úgy, ahogy van.

Mit nyújtson a radiátor?

Egy fűtőrendszertől ugye elsősorban azt várjuk, hogy fűtsön. Ez a radiátor esetében is igaz, és gyakorlatilag semmit nem ér a dizájn, ha ez nem adott. Úgyhogy azt a békát már most erőltesse le mindenki a torkán, hogy a funkció bizony tromfolja a kinézetet. Ez nem jelenti, hogy mindenképpen ronda lesz, de mindig az kell legyen az első kérdés a fejünkben, hogy működni fog-e így, nem megy-e a hatékonyság rovására, amit tervezek?

Ehhez jó, ha eszünkbe véssük, hogy a radiátor nem termel önmagában meleget. Azt vagy a távfűtés, vagy valami hőcserélő, kazán és ilyesmi végzi a padláson, pincében, mikor hova tesszük ugyebár. A csöveken keresztül áramló fűtővíz szépen elcsordogál a radiátor készülékekhez és itt adja le a hőt. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, nem csak a radiátort kell jól beállítani, így minden esetben, ha probléma merülne fel, ne csak a készüléket, hanem a rendszer egészét vizsgáljuk meg. Ez kell lebegjen a szemünk előtt, mikor arra adjuk a fejünket, hogy kiválasszunk egyet és elhelyezzük.

Milyen radiátorok vannak?

Anyaga szerint van öntöttvas, acéllemez és alumínium is, de ide sorolhatjuk a törölköző szárítókat is, elvégre egy kisebb fürdőt alkalmasint ez is fel tud melegíteni. Az öntöttvas nem túl népszerű manapság, mert nagy, nehéz és nem is túl szép. Bár ezzel személy szerint vitatkoznék, mert kis kreativitással bármit széppé lehet varázsolni, festhetjük, fújhatjuk, miegymás, de tény, hogy akkor is igen karakteres marad és nehezen illeszthető be egy minimalista dizájnba. Ehhez hozzájön, hogy mindenki fejében úgy él, mint az átkos rendszer maradványa középületek, kórházak, iskolák folyosóin, hát nem csoda, hogy hazánkban senki sem kívánja önként az otthonába. Pedig masszív kis jószágok, sokkal többet bírnak, mint a társaik. Funkcionalitásban a tervezési nehézséget inkább az okozza, hogy nehezen méretezhetőek. A másik két családtag ugyanis lapradiátor. Ez azt jelenti, hogy elemekből, lapokból állnak, így a radiátor mérete gyakorlatilag úgy variálható, ahogyan akarjuk, annyi lapból fogják összeilleszteni, amennyit mondunk, szemben az öntési eljárással, ahol ha nincs akkora öntési formánk, megette a fene az egészet.

A lapradiátorok kecsesebbek, könnyedebbek, viszont sérülékenyebbek is. Mivel a lapoknál az illesztés hegesztés által jön létre, különösen az alumínium radiátor esetében áll fenn a rozsdásodás veszélye ezeknél az illesztési pontoknál. Színezni, méretet változtatni, mindent lehet, de nem mindegy, hogyan helyezzük el őket és a terveinknek megfelelően érdemes választani a kínálatból is: https://www.ventil.hu/radiator.

A radiátor elrendezése

Alapvető szabály, hogy az ablak alá kerüljenek, a földtől tíz centire, illetve az ablakpárkány alatt tíz centivel. Ez segíti elő, hogy a radiátorból áramló hő megfelelő keringésbe kapcsolódjon bele és ne kifele fűtsünk, hanem befelé. Persze ez nem jelenti, hogy csak az ablak alá tehetjük őket, de elsősorban ablak alá, ha lehet. Hogy pontosan hány radiátorra is lesz szükségünk, építkezésnél az építész kiszámolja nekünk, egy kész otthonnál pedig nagyrészt adottak a körülmények, úgyhogy nem nagyon kell elgondolkodnunk rajta. Viszont van párszabály, amit tilos áthágni.

A radiátorok anyaga legyen egységes. Nem lehet az egyik acéllemez, a cső rézötvözet, az új készülék meg alumínium. Ugyanis a fűtővíz kap egy töltöttséget, ha különböző fémek kapcsolódnak a rendszerbe. Emlékszünk még fizika óráról a galván elemre? Amikor krumpliba nyomkodtunk két fajta fémet és ettől valamiért áram lett? Ugyanez történne itt is. És nem, nem attól kell félni, hogy megráz minket a radiátor, hanem attól, hogy jól nekiáll rozsdásodni, mégpedig belülről. Úgyhogy ezt mindenképpen hanyagoljuk: egy féle anyag és punktum, vagy cseréljük mindet, vagy ugyanolyat veszünk, mint eddig, mondjuk itt.

Az Ventil és más webshopok készülékeit, ahogy az üzletekben megvett modelleket, be kell tervezni az otthonunk egységébe. elhelyezésnél nagyon ügyeljünk rá, hogy rendezzük be a szobát. Ne tervezzük rálógó függönyt, mert tűzveszélyes, ne akarjunk virágot tartani rajta, vagy rendre szárítónak használni és semmiképp se toljunk elé bútorokat. Ugyanis az alapvető funkcióját fogjuk így teljesen meghiúsítani. A radiátor alapvetően minél nagyobb felületen tudja leadni a hőt, annál hatékonyabb. Ha mi ezt minden lehetséges módon akadályozzuk, akkor ne csodálkozzunk, ha magas lesz a havi számlánk és még úgy is fázunk.